Aktuális

A hónap bora

Zenit

ÁPRILIS HÓNAP BORA - A zenit magyar nemesítésű fehérborszőlő-fajta, mely az Ezerjó és a Bouvier keresztezésével jött létre. Fekvés és talaj iránt közepesen igényes, közepesen fagytűrő, rothadásra kevésbé hajlamos, viszonylag szárazságtűrő, erős növekedésű. Középérésű. Nyughatatlan, vibráló jellege már tüntetően alkoholos illatában megjelenik, amelynek mazsolás kiegészítése izgalmasságát, rejtélyességét fokozza. Tüzes zamatokkal tombol tovább a bor, vastagsága, teltsége zabolátlan. Ezért okoz fájdalmas hiányt sok esetben a lágyság érzetét keltő, ellustult sav. Egyszüretű bor, ha ez jó időben történik, a nem túl elegáns, de érdekes savérzet talányosan feszessé teszi őt. Aszúsodásra hajlamos. Bora kellemes illatú, zamatokban gazdag harmonikus savakkal.

Fľaška Zenit

Szőlőültetvények

A Zsigmond családi borászat szőlőültetvényei a Korponai hegység déli lejtőin fekszenek Ipolynyék szőlőfalujában nehéz agyagos talajon. A község a Középszlovákiai borvidékhez tartozik, pontosabban az Ipolynyéki bortermelői területbe.
A szőlőtermesztés és a bortermelés terén évszázados családi tapasztalattal rendelkező borászat 75 hektár szőlőültetvényen gazdálkodik.

Szőlőültetvények
Szolgáltatások

Szolgáltatások

A borok csak saját, ellenőrzött szőlőtőkéken termett szőlőből készülnek. A szőlő kézzel van szüretelve, reduktívan feldolgozva és erjesztve. A reduktívan feldolgozott borok rendkívül frissek és aromatikusak. Érlelés tartályokban és fahordókban. Minden pohár borban érezhető a borász szíve, szakértelme, tapasztalatai és professzionális hozzáállása. Jelenlegi termelés 45 000 palack évente.