A bor a Zsigmond család számára életmódot jelent. Már három évtizede lelkesen készítik és próbálják feltárni benne a specifikus helyi terroirt.

 

A Zsigmond családi borászat-szőlészet alapítás ötlete a több mint 100 éves szőlőtermesztési és borkészítési tapasztalatokra épült. A pince és a szőlőterületek Ipolynyék községben találhatók, mely szlovákul Vinica, vagyis szőlőskertet jelent. Már a névből világos, hogy e község lakosai szorosan kötődnek a borászathoz, és hogy az Ipolynyékieknek természetes a saját szőlőterület.
Ipolynyék a Közép-szlovákiai borrégióba tartozik, a környéke kiváló éghajlati- és talaj-tulajdonságokkal rendelkezik a szőlőnevelésre és a kiváló borok elkészítésére.

 

A szőlészet és a szőlőterületek alapjait id. Zsigmond László helyezte el fiával ifj. Zsigmond Lászlóval még a múlt század kilencvenes éveiben, mikor 1,5 hektárnyi terület szőlőt ültettek ki, és amely szorgos munkájuk gyümölcseként jelenleg eléri a 75 hektárt.
A fajták összetételének kiválasztásakor a hagyományos fajtákra összpontosítottak, mint az Olaszrizling, Rajnai rizling, Fehér burgundy, vagy a Kékfrankos.
Új ötleteket a pincészetbe az ifjú Zsigmond Gábor hozott a szakterületen szerzett diplomát követően. 2005-től a szőlészettel foglalkozik és az ő javaslatára kezdtek el termeszteni világfajtákat is, mint a Chardonnay, Sauvignon blanc, Pinot noir, vagy a Cabernet sauvignon.

 

Minden bor csak saját, szigorúan ellenőrzött szőlőtőkéken termett szőlőből készül, így képesek megőrizni a minőséget, melyet nemcsak az üvegek tartalmával garantálnak, de a nevükkel is, mely minden palackon domináns. A borokban megvannak őrizve a karakterek és kiemelve a helyi terroir egyedülálló stílusai. Nagy figyelmet szentelnek a szőlőfeldolgozás minőségének és a borkészítésnek. A földalatti pince eredeti helyiségeiben fahordókban érnek a vörösborok és e rész büszkesége a különleges borok archívuma. A kezdetektől a jelenig állandóan modernizálják nemcsak a borászati technológiát, de a borászat területeit is. Egy újabb rész építése közben figyelembe vették a modern borismereteket is és a helységeket ellátták nemesacél, hűtéssel ellátott tartályokkal.
Szintén elkészültek a szálláshelyek, melyekért a család következő tagja, Zsigmond Gabriella felelős. Egyúttal a felújított degusztációs helységben a vendégek gasztronómiai élményeiről gondoskodik.

 

A borok minőségét számos borverseny díja bizonyítja, de elsőként az elégedett barátok és a jó bor kedvelői.
A Zsigmond borok megízlelhetők helyben a festői szépségű és kellemes hangulatú borospincében, ahol meg is vásárolhatók
.