– JÚLIUS HÓNAP BORAI
A rozé bor egy olyan borfajta, amely a szőlőhéjból származó szín egy részét tartalmazza, de nem elegendő ahhoz, hogy vörösbornak minősüljön. A rózsaszín szín a felhasznált szőlőfajtáktól és a borkészítési technikáktól függően a világos narancssárgától egészen az élénk liláig terjedhet. A bort a franciául, portugálul és angolul beszélő országokban általában rozénak nevezik, spanyolul rosado-nak, olaszul pedig rosato-nak. A rosé borok csendesnek, habzó- vagy pezsgő-nek készíthetők, az édességi fokozatok széles skálájával a nagyon száraz provence-i rozétól az édes fehér zinfandelig és rózsáig. A rozé borok sokféle szőlőből készülhetnek, és a világ minden táján megtalálhatóak.
A fekete héjú szőlőt összetörik, és a héjat rövid ideig a lével érintkeztetik. A szőlőmustot ezután sajtolják, és a héját eldobják, ahelyett, hogy az erjedés során érintkeznének vele (mint a vörösborkészítés során). Minél hosszabb ideig érintkeznek a héjak a lével, annál intenzívebb lesz a keletkező bor színe. A rozéborok kevés kivételtõl eltekintve gyors fogyasztásra készülnek.
Szentlőrinci ROZÉ 2023
Szentlőrinci ROZÉ 2022
Ezeknek a rozé boroknak a színe lazac-rózsaszín árnyalatú, illata gyümölcsös-füves kifejezéssel. Ízében a maradékcukor és a sav között kellemes harmónia van. A gyümölcsös összetevő is tetszetős.
Kellemes rózsaszín szín csonthéjas illattal, ízben gazdag gyümölcsös kifejezés.
Cabernet Sauvignon+Mmerlott ROZÉ 2023
Milyen lesz az Ön rozéja?