– VÍNO MESIACA AUGUST
Rizling vlašský je na Slovensku druhou najrozšírenejšou odrodou, zaregistrovaná bola v roku 1941.
Rizling vlašský je stará muštová odroda viniča určená na výrobu bielych vín. Okrem názvu táto odroda nemá nič spoločné s odrodou Rizling rýnsky. Rozšírená odroda viniča talianskeho alebo francúzskeho pôvodu, dostala sa k nám z Francúzska a stala sa jednou z najbežnejších bielych odrôd viniča.
Ako vysadený vinič je stredný alebo slabý, s hustými, tenkými vetvami. Jeho strapec je malý až stredne veľký, hustý, valcovitý a často má bočné vetvy. Jeho bobule sú malé, žlté, okrúhle, sotva popolavé, s tenkou šupkou. Jeho dužina je mäkká, šťavnatá a má neutrálnu chuť. Chuť vína často pripomína horké mandle. Má miernu vôňu rezedy a jej kyslosť je mierna, ale jej stupeň závisí od miesta výroby. V rámci jedného miesta je severná časť pohoria kyslejšia a južná časť je jemnejšia.
Zber sa začína v prvej polovici októbra. Dozrieva neskoro, preto má rád teplejšie miesta, južné svahy. Vysokoúrodná, kvalitná odroda. Jeho úroda je takmer konštantnej kvality, ale občas sa vyskytne hnitie a múčnatka. Špeciálne akostné vína sa vyrábajú z prezretého hrozna.
Jeho jedinečnou vlastnosťou je vysoký dopyt po horčíku; ak tomu tak nie je, môže sa vyvinúť choroba z nedostatku. Značná časť vstrebaného horčíka ide do ovocia a odtiaľ do vína, preto má víno liečivý účinok napr. proti svalovým kŕčom.
Vína Rizlingu vlašského zachytávajú celú kvalitatívnu škálu bielych vín. Ľahké, prosté, tvrdé vína stolové, ktoré prinášajú osvieženie pri namáhavej manuálnej práci, sa hodia k desiatam s údeninou. Suché vína Rizlingu vlašského sa dobre uplatnia ako aperitív k studeným predjedlám a k celej palete jedál jednoduchej, všednej kuchyne. Hodia sa k zeleninovým jedlám aj zeleninovým polievkam a bielym syrom, k ľahkým rybám či jemným paštétam, ale aj k šunke a bravčovej pečienke. Ako vínny strik dobre uhasia smäd.
Rizling vlašský 2023