– VÍNO MESIACA SEPTEMBER
Chardonnay je celosvetovo známa hroznová odroda, ktorá je známa a pestovaná v každej krajine na svete, kde sa vyrába hrozno a víno. Jeho bobule sú malé, guľovitého tvaru, belavo zelené, sotva popolavé, čierno bodkované, s hrubou šupkou, šťavnaté a chrumkavé. Jeho strapec je tiež malý, valcovitý a stredne plný. Rastie a kvitne skoro, dozrieva v prvej polovici až v polovici septembra. Rýchlosť jeho rastu je stredná. Produkuje spoľahlivo, ale nie hojne a takmer nedopestuje žiadnu druhú plodinu. Cukornatosť odrody aj v slabších ročníkoch dosahuje 17 stupňov a v dobrých ročníkoch presahuje 20 stupňov. Jeho kyslosť je živá a lahodná. Bobule majú charakteristickú chuť chardonnay, chuť trávy.

Jeho mrazuvzdornosť je o niečo lepšia ako priemer a znesie aj suchšie podmienky. Je náchylný na hnilobu. Je vhodný pre široké rozstupy riadkov a väčšie vysokokultivačné kapitálové formy. Vzhľadom na malé strapce vyžaduje dlhé prerezávanie.
Jeho víno má tvrdý charakter, ale má jemnú kyselinku, odrodovo špecifickú chuť, plné telo a široké využitie. Môže byť výborným základom šampanského, ale dá sa z neho vyrobiť aj kvalitné víno, alebo aj špeciálne akostné, až prírodné gurmánske víno. Je to elegantný a obľúbený produkt v čerstvom aj odležanom stave.

V gastronómii ho je možné kombinovať s rybami, morskými plodmi, bielym mäsom a cestovinami, hodí sa k mäkkým syrom s bielou plesňou, paštétam a bielym omáčkam. Dobre dopĺňa hustejšie polievky, pokrmy s bielym mäsom a smotanové omáčky.
Najmä pstruh na masle je v kombinácii so Chardonnay jedinečný. Plnšie vína sú vhodné v kombinácii s grilovaným hovädzím a bravčovým mäsom. Vyzreté prívlastkové víno si vychutnáte ku kuraťu, bažantovi a k divočine.
Chardonnay 2022