Naša aktuálna ponuka vín

Chardonnay APA

Význam slova APA: víno z vinohradu starého otca

Chardonnay APA 2022

Akostné víno

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: obj.%
Kyselina: g/l
Zvyškový cukor: g/l
Cukornatosť pri zbere: °NM
Farba:
Vôňa:
Chuť:
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Chardonnay APA 2020

Akostné víno s prívlastkom neskorý zber
Polosuché
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,00 obj.%
Kyselina: 6,1 g/l
Zvyškový cukor: 15,5 g/l
Cukornatosť pri zbere: 22°NM
Farba: nádherná zlatožltá
Vôňa: harmonická a intenzívna
Chuť: komplexná a jemná chuť šťavnatej hrušky, agátového kvetu a žltého ovocia
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Chardonnay APA 2016

Akostné víno s prívlastkom výber z hrozna
Suché
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 12,50 obj.%
Kyselina: 6,15 g/l
Zvyškový cukor: 1,6 g/l
Cukornatosť pri zbere: 22°NM
Farba: žltozelená
Vôňa: elegantná a svieža, zaujme okrem ovocnej zložky aj náznakom minerálnej štruktúry
Chuť: žltého ovocia a maslových sušienok
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Chardonnay

– VÍNO MESIACA SEPTEMBER
Chardonnay je celosvetovo známa hroznová odroda, ktorá je známa a pestovaná v každej krajine na svete, kde sa vyrába hrozno a víno. Jeho bobule sú malé, guľovitého tvaru, belavo zelené, sotva popolavé, čierno bodkované, s hrubou šupkou, šťavnaté a chrumkavé. Jeho strapec je tiež malý, valcovitý a stredne plný. Rastie a kvitne skoro, dozrieva v prvej polovici až v polovici septembra. Rýchlosť jeho rastu je stredná. Produkuje spoľahlivo, ale nie hojne a takmer nedopestuje žiadnu druhú plodinu. Cukornatosť odrody aj v slabších ročníkoch dosahuje 17 stupňov a v dobrých ročníkoch presahuje 20 stupňov. Jeho kyslosť je živá a lahodná. Bobule majú charakteristickú chuť chardonnay, chuť trávy.

Jeho mrazuvzdornosť je o niečo lepšia ako priemer a znesie aj suchšie podmienky. Je náchylný na hnilobu. Je vhodný pre široké rozstupy riadkov a väčšie vysokokultivačné kapitálové formy. Vzhľadom na malé strapce vyžaduje dlhé prerezávanie.
Jeho víno má tvrdý charakter, ale má jemnú kyselinku, odrodovo špecifickú chuť, plné telo a široké využitie. Môže byť výborným základom šampanského, ale dá sa z neho vyrobiť aj kvalitné víno, alebo aj špeciálne akostné, až prírodné gurmánske víno. Je to elegantný a obľúbený produkt v čerstvom aj odležanom stave.

V gastronómii ho je možné kombinovať s rybami, morskými plodmi, bielym mäsom a cestovinami, hodí sa k mäkkým syrom s bielou plesňou, paštétam a bielym omáčkam. Dobre dopĺňa hustejšie polievky, pokrmy s bielym mäsom a smotanové omáčky.
Najmä pstruh na masle je v kombinácii so Chardonnay jedinečný. Plnšie vína sú vhodné v kombinácii s grilovaným hovädzím a bravčovým mäsom. Vyzreté prívlastkové víno si vychutnáte ku kuraťu, bažantovi a k divočine.
Chardonnay 2022

Chardonnay 2022

Akostné víno s prívlastkom neskorý zber
Suché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,50 %
Kyselina: 6,4 g/l
Zvyškový cukor: 8 g/l
Cukornatosť pri zbere: °NM
Farba: žltkastá
Vôňa: príťažlivá ovocná vôňa s príjemnou arómou zrelých jabĺk, hrušiek a broskýň, ale môžeme nájsť aj tóny tropického ovocia
Chuť: elegantná s príjemnou a harmonickou kyselinkou
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Chardonnay 2021

Akostné víno s prívlastkom výber z hrozna
Suché
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,50 %
Kyselina: 6,4 g/l
Zvyškový cukor: 8 g/l
Cukornatosť pri zbere: 25°NM
Farba: svetlá zelenožltá
Vôňa: intenzívna a svieža, s dominanciou citrusov
Chuť: harmonická a bohatá, stredne tvrdá, s jemnou kyslosťou
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Chardonnay 2020

Akostné víno s prívlastkom neskorý zber
Suché
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,00 obj.%
Kyselina: 5,5 g/l
Zvyškový cukor: 1,54 g/l
Cukornatosť pri zbere: 21,5°NM
Farba: príjemná žltkastá so zeleným odleskom
Vôňa: intenzívna vôňa citrusového ovocia
Chuť: plná a šarmantná, s vyváženou a pikantnou kyselinou a stredne dlhou dohuťou
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Muškát

Muškát moravský je raná až stredne neskorá muštová odroda vínnej révy, určená na výrobu bielych vín. Vzhľadom na to, že na pestovanie v našich vinárskych oblastiach nebola k dispozícii žiadna dostatočne vhodná odroda s muškátovou arómou, pokúsil sa Ing. V. Krivánek v Šľachtiteľskej stanici v Polešoviciach zaplniť túto medzeru krížením odrôd Muškát Ottonel a Prachttraube (MOPR). Jeho zámer sa podaril a Muškát moravský sa čoskoro stal najrozšírenejším tuzemským novošľachtením u nás.

Vyzrievanie viniča je dobré, proti poškodeniu zimnými mrazmi je odroda stredne odolná, neskoré jarné mrazy odrodu neohrozujú. Aj keď rastie bujne, nesmie sa preťažovať, inak sa znižuje kvalita vín. Odroda je stabilne výnosná. Hrozno nemá sklon k hnilobe. Proti napadnutiu plesňou a múčnatkou je odroda menej odolná, proti napadnutiu plesňou šedou stredne, je napádaná roztočmi. Vzhľadom na pomerne skoré zrenie nie je odroda náročná na polohu, je vhodná aj pre menej teplé vinárske oblasti, nevyhovujú jej však výsušné pôdy, vyžaduje hlbšie pôdy. Neznáša suchú jeseň. Na pieskoch a štrkoch dáva ploché, málo extraktívne vína.
Vína MM sú vhodné do cuvée aj na výrobu sektov. Typové vína majú svetlo žltú farbu, výraznú muškátovú vôňu, niekedy s tónmi čiernych ríbezlí, chuť ľahšia, s nižším obsahom kyselín. Vo vôni a chuti môžeme hľadať muškát, čierne ríbezle, príjemnú ľahkosť spojenú s ovocnými tónmi. Biele muškátové víno je charakteristické svojou jemne ovocnou kyselinkou a typickým intenzívnym, ale nevtieravým buketom. Odrodové víno nie je vhodné na archiváciu. Jemne muškátové víno je vhodné ako aperitív k predjedlám z husacej pečene alebo k plodom mora, hodí sa aj k mierne sladkým dezertom.

Muškát žltý je muštová a stolová odroda viniča hroznorodého registrovaná na území Slovenska od roku 1941. Obľubuje južné svahovité plochy, teplé, kamenisté pôdy dobre zásobené živinami. Má dobrý až silný vzrast, je však náchylný na opadávanie a poškodzujú ho hlavne mrazy. Dobre znáša suché polohy. Strapec Muškátu žltého je stredne veľký, cylindrický, veľmi hustý. Šupka bobúľ je tenká, dužina je šťavnatá s výrazne muškátovou chuťou. Pri nižších úrodách poskytuje, najmä ak hrozno cibébovatie, mušty a vína vynikajúcej kvality.

Muškát 2023

Muškát 2023

Akostné víno odrodové (muškát žltý a muškát moravský)
Suché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: obj.%
Kyselina: g/l
Zvyškový cukor: g/l
Cukornatosť pri zbere: °NM
Farba: zlatistá svetložltá
Vôňa: s charakteristickou aromatickou vôňou muškátových kvetov, hrušiek a zelených jabĺk
Chuť: svieža a lahodná chuť s muškátovou korenitosťou a jemným zvyškovým cukrom
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Muškát 2021

Akostné víno odrodové (muškát žltý a muškát moravský)
Polosuché
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,50 obj.%
Kyselina: 5,5 g/l
Zvyškový cukor: 6,0 g/l
Cukornatosť pri zbere: 22°NM
Farba: zlatistá svetložltá
Vôňa: muškátových kvetov, hrušiek a zelených jabĺk
Chuť: svieža a lahodná, s muškátovou korenitosťou a jemným zvyškovým cukrom
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Muškát 2020

Akostné víno odrodové (muškát žltý a muškát moravský)
Suché
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,00 obj.%
Kyselina: 4,50 g/l
Zvyškový cukor: 3,5 g/l
Cukornatosť pri zbere: 21°NM
Farba: zlatožltá
Vôňa: charakteristická kvetová, aromatická
Chuť: svieža, s chuťou limetky a lipového čaju s primeranými kyselinkami
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Pálava 2023

Akostné víno odrodové
Polosladké

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: obj.%
Kyselina: g/l
Zvyškový cukor: g/l
Cukornatosť pri zbere: °NM
Farba:
Vôňa:
Chuť:
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Pálava

Pálava 2022

Akostné víno odrodové
Polosladké
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,00 obj.%
Kyselina: 5 g/l
Zvyškový cukor: 17 g/l
Cukornatosť pri zbere: 24,5°NM
Farba: medovo zlatožltá
Vôňa: dominujú tramínové tóny a jemná aromatika ružového lupeňa, doplnená vôňou vanilky
Chuť: plná, s vyšším zvyškovým cukrom, príjemnou polosladkou chuťou citrusov, s dlhotrvajúcou dochuťou
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Pálava 2021

Akostné víno odrodové
Sladké
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,00 obj.%
Kyselina: 5,94 g/l
Zvyškový cukor: 40,4 g/l
Cukornatosť pri zbere: 27°NM
Farba: jemná zlatožltá
Vôňa: intenzívna medovo-kvetinová
Chuť: plná a ovocná, podporená jemnými a harmonickými kyselinami
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Pinot blanc (Rulandské biele)

– VÍNO MESIACA MAREC
Pinot Blanc (Rulandské biele ) je jednou z najstarších a najznámejších odrôd. Odroda je najpopulárnejšia zo všetkých burgundských odrôd a nie nadarmo sa teší takej obľube ako medzi začínajúcimi milovníkmi vína, tak aj medzi pokročilými znalcami. Medzi kvalitnými bielymi odrodami viniča je druhou až treťou najbežnejšou odrodou. Svoje popredné postavenie získalo výsadbou za posledných 1,5 desaťročia. Je francúzskeho pôvodu, no je známy, pestovaný a obľúbený po celom svete. Z tohto dôvodu možno odrodu nazvať aj čestným názvom „svetová odroda“.
Ide o neskoro dozrievajúcu odrodu viniča, zvyčajne zberanú v druhej polovici septembra, so strednou úrodnosťou. Jeho list je neporušený, nerozdelený, tmavšie zelený, strapce sú stredne veľké, voľné a jeho bobule stredne veľké. Mrazuvzdornosť je prijateľná. Nevýhodou je zvýšený sklon k hnitiu. Jeho domáci, ale ešte väčší úspech na svetovom trhu z neho robí odrodu budúcnosti.
Úroda z Rulandského bieleho umožňuje výrobu viacerých produktov ako napr. akostné víno, alebo prírodné jemné víno. Vína z tejto odrody sú plné a extraktívne, so špecifickou odrodovou vôňou a osobitnou chuťou a telom. Relatívne vyššiu kyslosť tvoria jemné kyseliny.
Výborne sa hodí k mäsitým jedlám ako aj údeným rybám spomedzi syrov k plesnivým syrom.
Pinot blanc 2022
Pinot blanc 2021

Pinot blanc 2022

Akostné víno odrodové
Suché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 12,50 obj.%
Kyselina: 6,0 g/l
Zvyškový cukor: 1,0 g/l
Cukornatosť pri zbere: °NM
Farba: svetložltá
Vôňa: s plnou vôňou pripomínajúcou biele lipové kvety a tropické ovocie
Chuť: chuť bazy a lipového kvetu je sprevádzaná tónmi hrozna a broskýň. Víno s príjemnou sýtosťou a jemným záverom.
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Pinot blanc 2021

Akostné víno odrodové
Polosuché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,00 obj.%
Kyselina: 6,27 g/l
Zvyškový cukor: 17,9 g/l
Cukornatosť pri zbere: 23°NM
Farba: jasná žltozelená až zlatožltá
Vôňa: ovocná s tónmi biliniek
Chuť: harmonická, svieža, medová ľahko pikantná a dlhá
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Rizling rýnsky

– VÍNO MESIACA JANUÁR
Rizling rýnsky je starobylá, veľmi cenená muštová odroda viniča, určená na výrobu kvalitných bielych vín. Predpokladá sa, že pochádza z územia dnešného Nemecka, konkrétne z údolia rieky Rýn. Okrem názvu táto odroda nemá nič spoločné s odrodou Rizling vlašský. Odroda sa pestuje na veľkých plochách vo všetkých tunajších vinárskych oblastiach, ale aj po celom svete a je radená medzi najkvalitnejšie odrody na výrobu bielych vín. Najviac sú cenené vyššie kvalitatívne triedy vín prívlastkových.

Typické vína RR sú svetlo zelenožlté, s pribúdajúcou zrelosťou sa objavujú zlatisté odtiene, pri výberoch z bobúľ až jantárové tóny. Široká škála vôní podľa pôdneho typu a ročníka, po ovocných plodoch, ale aj korenistej, minerálnej zemitej i dymovej, kvetinovej, typická vôňa je po lipovom kvete, môže byť aj muškátová, broskyňová alebo ako lúčne kvety, z príliš horúcich lokalít môže zaváňať petrolejom a kerozínom, to keď je väčšina bobúľ vplyvom slnka hnedavo sfarbená. Vo vôni a chuti môžeme hľadať broskyňu, zelené i žlté jablko, pomaranč, citrónovú kôru, dulu a u mäkších vín aj marhuľu alebo ananás, ale aj med, marcipán, mandle a hrozienka, minerály, kvet mučenky, lipový kvet. Chuť je zvýraznená pikantnou kyselinkou, niekedy aj vyššími a delikátnymi aromatickými látkami, ktoré zaujmú nevtieravým a predsa dlho trvajúcim vnemom.

Proti poškodeniu zimnými aj jarnými mrazmi je odroda mierne nadpriemerne odolná, až do -23 °C. Výnos je pravidelný, stredne vysoký, 8–11 t/ha, cukornatosť býva 16 až 20 °NM, obsah kyselín 10 až 14 g/l. Odroda je vhodná na pestovanie v chladnejších oblastiach, ale vyžaduje tie najlepšie polohy južne exponovaných, slnečných svahov. Na pôdy také vysoké nároky nemá, ale neznáša vyšší obsah vápnika a veľmi ťažké, studené, ílovité pôdy. Dobre využíva pôdu na kamenistých svahoch, darí sa jej aj na skalnatých, suchých svahoch. Sucho znáša dobre.
RR je predurčený na výrobu kvalitných odrodových vín, nesúcich jasný odraz „terroir“. Predpokladom je vynikajúci zdravotný stav hrozna a aromatická zrelosť. Dôležitá je práca so zvyškovým cukrom, aby sa predišlo vysokému obsahu alkoholu a bola dosiahnutá harmónia chute a vône. V chuti vín RR hrá veľkú rolu kyselina a jej zrelosť.

Odroda je považovaná za najkvalitnejšiu odrodu severných vinohradníckych oblastí, má vyššie nároky na polohu. O víne RR sa hovorí, že je to víno kráľov a kráľ vín. Víno dosahuje vynikajúcu kvalitu, ak je hrozno zozbierané koncom októbra až začiatkom novembra, pretože sa aromatické látky vyvíjajú predovšetkým pri striedaní nižších nočných teplôt so slnečnými dňami. Poskytuje vína vo všetkých akostných stupňoch s prívlastkom, predovšetkým však kabinet a neskorý zber. Výber z hrozna a výber z bobúľ dáva len v najlepších rokoch a pri cielenej agrotechnike, ale je možné sa stretnúť aj s vínami ľadovými. Vhodnosť vín RR na dlhodobú archiváciu je známa. Ležaním vo fľaši vína dosahujú špičkovú zrelosť, môžu sa však objaviť postupne intenzívnejšie tóny petrolejové.

Akostné vína RR sú vhodné k tučnejším mäsitým pokrmom a údenému, k ľahkej úprave rýb a hydiny. Sladké výbery sú vhodné na dezerty, kabinety na studené predjedlá a teľacie mäso, neskoré zbery k pstruhom a rybám v rôznych úpravách.
Rizling rýnsky 2022
Rizling rýnsky 2021
Rizling rýnsky 2020
Rizling rýnsky 2019
Rizling rýnsky 2015

Rizling rýnsky 2022

Akostné víno s prívlastkom neskorý zber
Suché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: obj.%
Kyselina: g/l
Zvyškový cukor: g/l
Cukornatosť pri zbere: °NM
Farba: od svetlej žltozelenej až po zlatožltú
Vôňa: vo vôni cítiť výraznú arómu s tónmi zeleného jablka, ktorá prechádza do jemnej kvetinovej vôni po kvitnúcej lipe
Chuť: korenistá a pikantná kyselinka dodáva vínu sviežu, plnú a extraktívnu chuť
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Rizling rýnsky 2021

Akostné víno s prívlastkom výber z hrozna
Suché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,50 obj.%
Kyselina: 7,03 g/l
Zvyškový cukor: 3 g/l
Cukornatosť pri zbere: 23,5°NM
Farba: žltá, zlatistá
Vôňa: lipových kvetov, typická pre rizling
Chuť: lahodná, plná s korenistou povahou
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Rizling rýnsky 2020

Akostné víno s prívlastkom neskorý zber
Suché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 12,50 obj.%
Kyselina: 6,5 g/l
Zvyškový cukor: 3,7 g/l
Cukornatosť pri zbere: 21°NM
Farba: jemná žltá
Vôňa: čistá lipová
Chuť: čerstvá a ľahká, ktorú spôsobuje kyselina typická pre rizling
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Rizling rýnsky 2019

Akostné víno s prívlastkom neskorý zber
Suché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,00 obj.%
Kyselina: 6,5 g/l
Zvyškový cukor: 2,1 g/l
Cukornatosť pri zbere: 21°NM
Farba: jemná žlto-zelená
Vôňa: s náznakom lipových kvetov
Chuť: svieža a ľahká, s tónmi agátového medu, s pevnou pikantnou a šťavnatou kyselinkou
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Rizling rýnsky 2016

Akostné víno s prívlastkom neskorý zber
Suché
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,00 obj.%
Kyselina: 6,9 g/l
Zvyškový cukor: 1,2 g/l
Cukornatosť pri zbere: 22°NM
Farba: so zelenožltým odtieňom
Vôňa: dominuje výrazná ovocná aromatika
Chuť: ovocno-korenistá, zaujme minerálna stopa a medový tón
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Rizling rýnsky 2015

Akostné víno s prívlastkom výber z hrozna
Suché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,00 obj.%
Kyselina: 6,0 g/l
Zvyškový cukor: 1,4 g/l
Cukornatosť pri zbere: 23,5°NM
Farba: svetlá zelenožltá
Vôňa: výrazná aróma lipového kvetu a medových plástov
Chuť: zaguľatená chuť s bohatým extraktom
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Rizling vlašský

– VÍNO MESIACA AUGUST
Rizling vlašský je na Slovensku druhou najrozšírenejšou odrodou, zaregistrovaná bola v roku 1941.
Rizling vlašský je stará muštová odroda viniča určená na výrobu bielych vín. Okrem názvu táto odroda nemá nič spoločné s odrodou Rizling rýnsky. Rozšírená odroda viniča talianskeho alebo francúzskeho pôvodu, dostala sa k nám z Francúzska a stala sa jednou z najbežnejších bielych odrôd viniča.

Ako vysadený vinič je stredný alebo slabý, s hustými, tenkými vetvami. Jeho strapec je malý až stredne veľký, hustý, valcovitý a často má bočné vetvy. Jeho bobule sú malé, žlté, okrúhle, sotva popolavé, s tenkou šupkou. Jeho dužina je mäkká, šťavnatá a má neutrálnu chuť. Chuť vína často pripomína horké mandle. Má miernu vôňu rezedy a jej kyslosť je mierna, ale jej stupeň závisí od miesta výroby. V rámci jedného miesta je severná časť pohoria kyslejšia a južná časť je jemnejšia.

Zber sa začína v prvej polovici októbra. Dozrieva neskoro, preto má rád teplejšie miesta, južné svahy. Vysokoúrodná, kvalitná odroda. Jeho úroda je takmer konštantnej kvality, ale občas sa vyskytne hnitie a múčnatka. Špeciálne akostné vína sa vyrábajú z prezretého hrozna.
Jeho jedinečnou vlastnosťou je vysoký dopyt po horčíku; ak tomu tak nie je, môže sa vyvinúť choroba z nedostatku. Značná časť vstrebaného horčíka ide do ovocia a odtiaľ do vína, preto má víno liečivý účinok napr. proti svalovým kŕčom.

Vína Rizlingu vlašského zachytávajú celú kvalitatívnu škálu bielych vín. Ľahké, prosté, tvrdé vína stolové, ktoré prinášajú osvieženie pri namáhavej manuálnej práci, sa hodia k desiatam s údeninou. Suché vína Rizlingu vlašského sa dobre uplatnia ako aperitív k studeným predjedlám a k celej palete jedál jednoduchej, všednej kuchyne. Hodia sa k zeleninovým jedlám aj zeleninovým polievkam a bielym syrom, k ľahkým rybám či jemným paštétam, ale aj k šunke a bravčovej pečienke. Ako vínny strik dobre uhasia smäd.
Rizling vlašský 2022

Svätovavrinecké ROSÉ 2023

Akostné víno odrodové
Suché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: obj.%
Kyselina: g/l
Zvyškový cukor: g/l
Cukornatosť pri zbere: °NM
Farba:
Vôňa:
Chuť:
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Rizling vlašský 2023

Akostné víno odrodové
Suché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: obj.%
Kyselina: g/l
Zvyškový cukor: g/l
Cukornatosť pri zbere: °NM
Zrenie: v 225 l drevenom sude mesiac
Farba:
Vôňa:
Chuť:
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Rizling vlašský 2022

Akostné víno odrodové
Suché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,00 obj.%
Kyselina: 5,50 g/l
Zvyškový cukor: 2,50 g/l
Cukornatosť pri zbere: 21°NM
Zrenie: v 225 l drevenom sude 1 mesiac
Farba: krásny zelenkasto-žltý odtieň
Vôňa: vo vôni zaujme príjemný minerálny tón
Chuť: pôsobí neutrálnym dojmom, s podporou minerálnych tónov v dochuti
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Rizling vlašský 2021

Akostné víno odrodové
Suché
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,00 obj.%
Kyselina: 6,68 g/l
Zvyškový cukor: 4,0 g/l
Cukornatosť pri zbere: °NM
Farba: svetlá zelenožltá
Vôňa: svieža vôňa vlašských orechov s ovocnými tónmi s jemnou lipovinkou
Chuť: jemná pikantná a harmonická, príjemne korenistá
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Rulandské šedé

– VÍNO MESIACA FEBRUÁR
Táto stará biela muštová odroda má pravdepodobne francúzsky pôvod a je jednou z najčastejšie kupovaných odrôd na svete. Na Slovensku bola pôvodne známa ako Burgundské sivé. Keďže vína z rodiny burgundských odrôd sa nemôžu označovať apelačným názvom historicky uznanej geografickej oblasti s chráneným označením pôvodu, v Československu sa pre Burgundské sivé zaviedol oficiálny názov Rulandské šedé. V Nemecku ju nazývajú Ruländer podľa obchodníka Johanna Segera Rulanda, ktorý ju rozširoval v ich krajine. My sme tento názov prevzali.
RŠ je zvyčajne jednou z prvých odrôd ktorú zberáme. Zberom hrozna už koncom augusta môžeme zachytiť správne množstvo kyselín, ktoré pomáhajú, aby víno malo sviežu ovocnú chuť.
Víno s tejto odrody býva zlatožltej farby, medovej sladkastej vône s jemným pomarančom. Je veľmi pitné, obvykle s vyšším obsahom glycerolu i alkoholu, harmonické, vláčne s utlmeným pôsobením kyselín a s dlho trvajúcou dochuťou.
Vína z Rulandského šedého sú osviežujúce vďaka mineralite a citrusovým tónom, podávajú sa ku korenistým jedlám, prípadne k rybám. Sladké verzie sa hodia k dezertom, suché zase k hustým polievkam, či k hydine.
Rulandské šedé 2022

Rulandské šedé 2022

Akostné víno odrodové
Suché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: obj.%
Kyselina: g/l
Zvyškový cukor: g/l
Cukornatosť pri zbere: °NM
Farba: pripomína iskrivú zlatožltú farbu
Vôňa: medová a sladkastá s ovocným nádychom citrusov a tropického ovocia
Chuť: svieža a plná s minerálnymi tónmi dodáva vínu harmonický medovo-korenistý záver
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Rulandské šedé 2021

Akostné víno s prívlastkom výber z hrozna
Suché
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,50 obj.%
Kyselina: 6,5 g/l
Zvyškový cukor: 4,0 g/l
Cukornatosť pri zbere: 24°NM
Farba: sýta zelenkavá žltá
Vôňa: s korenistou vôňou a bilinkovo-kvetinovým charakterom
Chuť: skvelá šťavnatá kyselinka dodáva plnú, harmonickú chuť s dlhou dochuťou zrelého ovocia
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Rulandské šedé 2019

Akostné víno s prívlastkom neskorý zber
Polosuché
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,50 obj.%
Kyselina: 5,2 g/l
Zvyškový cukor: 12,5 g/l
Cukornatosť pri zbere: 22°NM
Farba: svetložltá až slamovožltá
Vôňa: s tónmi šťavnatého tropického ovocia a chlebovej kôrky
Chuť: harmonická a príjemná s dlhou dochuťou
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Sauvignon

– VÍNO MESIACA JÚN
Stredne neskorá až neskorá muštová odroda. Vyžaduje veľmi dobré polohy vo vyšších častiach svahov, chránených proti mrazu. Vyhovujú jej menej úrodné aj kamenisté a piesočnaté pôdy, ktoré nie sú extrémne suché. Vo vlhkých polohách zase hrozno hnije.

Vína odrody Sauvignon Blanc patria k najkvalitnejším vínam severných vinárskych oblastí a v súčasnej dobe sa tešia vo svete veľkej obľube. V závislosti na ročníku, stanovisku, dobe zberu a na technológii tvorby vína sa vyvíjajú rôzne typy vína tejto odrody. Pri južných typoch sa väčšinou stretávame s vínami plnými, často aj s minerálnou príchuťou, hlavne z pôd kremičitých, s vínami telnatejšími z pôd hlinitých či s vínami s filigránskou stavbou a bohatou hrou vôní z pôd vápenitých. Bobule odrody Sauvignon obsahujú vysoko aromatické látky, ktoré spočiatku tvorby majú tóny vôní žihľavy, alebo čiernych ríbezlí až egrešov a pri neskoršom zrení potom prechádzajú do vône zrelých broskýň.

V dobrých ročníkoch je víno plné s typicky broskyňovo muškátovými aromatickými látkami. V horších ročníkoch či pri neredukovaných zberoch môžu byť vína menej plné, „tvrdé“, s prevahou kyselín a ich aróma je žihľavová. Intenzita aromatických látok, ktorú vnímame v mladých vínach súčasne so sviežosťou, je pre mnohých milovníkov Sauvignonu veľmi zvodná.

V menej priaznivých ročníkoch, v severnejších oblastiach a pri vyššej vlhkosti vznikajú trávnaté, žihľavové či paprikové tóny vo vôni aj chuti. Pri vyššom slnečnom svite a lepšej vyzretosti hrozna sa začínajú objavovať ovocné tóny. Zrením vín vo fľaši sa väčšinou mladistvé tóny strácajú a vo víne sa rozvíja hlavne fľašková zrelosť. Spolu s ňou narastá aj vyšší farebný tón vína a plnosť.

Typické odrodové vína Sauvignonu sú svetlo zelenožlté, intenzívne aromatické, korenisté, s výraznejšou kyselinkou a s vyšším obsahom alkoholu, perzistentné v dochuti.
Vína sú veľmi vhodné na dlhodobú archiváciu.
Sauvignon 2022
Sauvignon 2021

Sauvignon 2022

Akostné víno odrodové
Suché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,00 obj.%
Kyselina: 6,0 g/l
Zvyškový cukor: 2,5 g/l
Cukornatosť pri zbere: °NM
Farba: svetlejšia žltozelená
Vôňa: s typickou vôňou žihlavy, čiernych ríbezlí a exotického ovocia
Chuť: príjemné a harmonické vínko so šťavnatými kyselinkami a dlhodozrievajúcou dochuťou
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Sauvignon 2021

Akostné víno odrodové
Polosuché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,50 obj.%
Kyselina: 6,73 g/l
Zvyškový cukor: 6,8 g/l
Cukornatosť pri zbere: 24°NM
Farba: zelenožltá
Vôňa: pripomína melón a broskyňový kvet
Chuť: typická citrusovo-žihľavovo-bylinková príchuť
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Sauvignon 2020

Akostné víno s prívlastkom neskorý zber
Suché
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,00 obj.%
Kyselina: 7,5 g/l
Zvyškový cukor: 8 g/l
Cukornatosť pri zbere: 22°NM
Farba: so zelenožltým odtieňom
Vôňa: stredne až silno intenzívna vôňa egreší, žihľavy a trávy
Chuť: harmonicky svieže s príjemnou a typickou žihľavinkou
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Tramín červený

– VÍNO MESIACA MÁJ
Tramín červený je starobylá muštová odroda viniča určená na výrobu bielych vín. Je jednou z najstarších pestovaných odrôd, podieľala sa na vzniku mnohých klasických európskych odrôd viniča a je obľúbeným partnerom pri šľachtení nových odrôd.
Pôvod odrody je nejasný a stráca sa v dávnej minulosti. Vína hlbšie vychladené možno podávať ako pohárik aperitívu. Často sa ponúkajú ako sprievod predjedál, najmä paštéty z husacej pečene. Suché Tramíny sa odporúčajú k cibuľovému koláču alebo k údeným rybám, k úhoru. Sladké výbery so zvyškom neprekvaseného cukru sa hodia k syrom s modrou plesňou alebo k ovčím či kozím syrom v závere stolovania. Vďaka neobvyklej aróme a plnosti chuti po liči patrí Tramín k tým málo vínam, ktoré sa hodia ku korenistému jedlu. Preto možno vína Tramínu podávať aj k niektorým exotickým, silne koreneným jedlám ázijskej kuchyne, prípadne k sladkým úpravám mäsa. Veľmi sladké Tramíny sa často podávajú na záver stolovania k sladkým zákuskom, ako je tvarohový alebo slivkový koláč.
Tramín červený 2022
Tramín červený 2021
Tramín červený 2020

Tramín červený 2022

Akostné víno s prívlastkom výber z hrozna
Polosuché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: obj.%
Kyselina: g/l
Zvyškový cukor: g/l
Cukornatosť pri zbere: °NM
Farba: zlatožltá
Vôňa: s typickou tramínovou aromatikou a kvetinovo-korenistou vôňou
Chuť: v sladšej šťavnatej medovo-korenistej chuti môžeme nájsť známky muškátových orieškov

Tramín červený 2021

Akostné víno s prívlastkom výber z hrozna
Polosladké

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 14,00 obj.%
Kyselina: 4,58 g/l
Zvyškový cukor: 17,1 g/l
Cukornatosť pri zbere: 25°NM
Farba: svetložltá so zelenými reflexami
Vôňa: klinčeky sú vzrušujúcim doplnkom k tónom ruže, citrusov a čerstvého hrozna
Chuť: korenisté víno so stredným telom, dobrým pomerom kyselín a cukrov
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Tramín červený 2020

Akostné víno s prívlastkom neskorý zber
Suché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,50 obj.%
Kyselina: 5 g/l
Zvyškový cukor: 4,5 g/l
Cukornatosť pri zbere: 22,5°NM
Farba: jasnožltá so zlatistým nádychom
Vôňa: atraktívna a korenistá
Chuť: harmonická a plná s jemnými kyselinkami a ovocným nádychom
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Zenit cuvée

– VÍNO MESIACA APRÍL
Zenit je vyšľachtená maďarská odroda bieleho viniča, stredne zrejúca, ktorá vznikla krížením Ezerjó a Bouvier. Je stredne náročná na polohu a pôdu, stredne mrazuvzdorná, menej náchylná na hnilobu, pomerne suchovzdorná, so silným vzrastom.
Nepokojná, pulzujúca povaha zenitu je viditeľná už v jeho preukázateľne alkoholovej aróme, v ktorej hrozienkový doplnok zvyšuje tajomnosť a vzrušenie. Ohnivá chuť, hrúbka a plnosť sú neskrotné. Preto spôsobuje v mnohých prípadoch nedostatok slabá kyselina, ktorá vytvára pocit hebkosti. Jednozberové víno, ak sa zberá v správny čas, nie veľmi elegantná, ale zaujímavá kyslosť ho záhadne sprísňuje. Má tendenciu k ušľachtilej hnilobe. Víno má príjemnú vôňu a je bohaté na chute s harmonickými kyselinami.
Zenit 2022
Zenit 2021

Zenit cuvée 2022

Akostné víno značkové
Polosladké

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: obj.%
Kyselina: g/l
Zvyškový cukor: g/l
Cukornatosť pri zbere: °NM
Farba: zlatožlté
Vôňa: príjemná a charakteristická kvetovo-korenistá
Chuť: bohaté na chute s harmonickými kyselinami
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Zenit cuvée 2021

Akostné víno značkové
Polosladké

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,50 obj.%
Kyselina: 6,5 g/l
Zvyškový cukor: 16 g/l
Cukornatosť pri zbere: 24,5°NM
Farba: svetlo zlatožltá s odtieňmi oranžovej
Vôňa: pripomínajúca kvety a ovocný sad
Chuť: mladistvé, živé víno s dlhotrvajúcou dochuťou, jeho cukornatosť a kyseliny vykazujú veľkú harmóniu
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Zenit cuvée 2020

Akostné víno značkové
Suché
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,00 obj.%
Kyselina: 6,2 g/l
Zvyškový cukor: 3,5 g/l
Cukornatosť pri zbere: 22°NM
Farba: zlatožltá
Vôňa: typicky korenistá, odrodová a komplexná
Chuť: harmonická a môžete v nej identifikovať bielo-dužinaté ovocie
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Ružové – ROSÉ vína

– VÍNA MESIACA JÚL
Ružové víno je typ vína, ktorý obsahuje časť farby z hroznových šupiek, ale nie natoľko, aby ho bolo možné kvalifikovať ako červené víno. Ružová farba sa môže pohybovať od svetlej oranžovej „cibuľovej“ až po živú takmer fialovú, v závislosti od použitých odrôd hrozna a techník výroby vína. Zvyčajne je víno označené ako rosé vo francúzskych, portugalských a anglicky hovoriacich krajinách, rosado v španielčine alebo rosato v taliančine. Ružové vína sa môžu vyrábať tiché, perlivé alebo šumivé a so širokým rozsahom úrovní sladkosti od vysoko suchého provensálskeho ružového po sladké biele zinfandely a ruže. Ružové vína sa vyrábajú zo širokej škály hrozna a možno ich nájsť po celom svete.
Hrozno s čiernou šupkou sa rozdrví a šupky sa nechajú krátkodobo v kontakte so šťavou. Hroznový mušt sa potom lisuje a šupky sa vyhodia, namiesto toho, aby sa nechali v kontakte počas fermentácie (ako pri výrobe červeného vína). Čím dlhšie sú šupky v kontakte so šťavou, tým intenzívnejšia je farba výsledného vína. Ružové vína sa až na pár výnimiek vyrábajú na rýchlu konzumáciu.
Svätovavrinecké ROSÉ 2022 suché
Svätovavrinecké ROSÉ 2022 polosuché
Farba týchto ružových vín má lososovoružový odtieň a arómu s ovocno-herbálnym prejavom. V chuti je pekná harmónia medzi zvyškovým cukrom a kyselinou. Poteší aj ovocná zložka.
Frankovka modrá ROSÉ 2020
Príjemná ružová farba s vôňou kôstkového ovocia, chuť s bohatým ovocným prejavom.
Aké bude to vaše ružové? 🙂

Cabernet Sauvignon ROSÉ

Mmerlott+Cabernet Sauvignon ROSÉ 2023

Akostné víno odrodové
Polosuché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: obj.%
Kyselina: g/l
Zvyškový cukor: g/l
Cukornatosť pri zbere: °NM
Farba:
Vôňa:
Chuť:
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Mmerlott+Cabernet Sauvignon ROSÉ

Cabernet Sauvignon ROSÉ 2020

Akostné víno odrodové
Sladké
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 12,50 obj.%
Kyselina: 7,1 g/l
Zvyškový cukor: 42,5 g/l
Cukornatosť pri zbere: 21°NM
Farba: sýtejšia ružová
Vôňa: podmanivá vôňa jahôd a ovocné arómy
Chuť: ovocná a elegantná s harmonickou štruktúrou kyselín
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Frankovka modrá ROSÉ

Frankovka modrá ROSÉ 2020

Akostné víno odrodové
Polosladké
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 12,50 obj.%
Kyselina: 6,9 g/l
Zvyškový cukor: 36,5 g/l
Cukornatosť pri zbere: 21°NM
Farba: príjemná ružová
Vôňa: kôstkového ovocia, ovocné tóny lesných jahôd a malín
Chuť: s bohatým ovocným prejavom, vyvážený pomer kyselín a zvyškového cukru
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Frankovka modrá ROSÉ 2019

Akostné víno odrodové
Suché
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 12,50 obj.%
Kyselina: 7,0 g/l
Zvyškový cukor: 5 g/l
Cukornatosť pri zbere: 22°NM
Farba: jemná jahodová
Vôňa: lesného ovocia, malín a jahôd, s dlhotrvajúcim dojmom intenzívnych ovocných tónov
Chuť: osviežujúca a aromatická, podporená šťavnatou a peknou kyselinou
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Pinot noir ROSÉ

Pinot noir ROSÉ 2020

Akostné víno odrodové
Suché
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,00 obj.%
Kyselina: 5,5 g/l
Zvyškový cukor: 1 g/l
Cukornatosť pri zbere: 21°NM
Farba: slaboružová
Vôňa: svieža a korenistá
Chuť: komplexná, s podmanivými tónmi malín a červených plodov
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Svätovavrinecké ROSÉ 2022 (2)

Akostné víno odrodové
Polosuché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 12,50 obj.%
Kyselina: 7,00 g/l
Zvyškový cukor: 9,00 g/l
Cukornatosť pri zbere: 21,5°NM
Farba: lososovoružový odtieň
Vôňa: aróma má ovocno-herbálny prejav
Chuť: pekná harmónia medzi zvyškovým cukrom a kyselinou, poteší aj ovocná zložka
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Svätovavrinecké ROSÉ 2022 (1)

Akostné víno odrodové
Suché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 12,50 obj.%
Kyselina: 6,50 g/l
Zvyškový cukor: 0 g/l
Cukornatosť pri zbere: 21,5°NM
Farba: lososovoružový odtieň
Vôňa: aróma má ovocno-herbálny prejav
Chuť: pekná harmónia medzi zvyškovým cukrom a kyselinou, poteší aj ovocná zložka
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Svätovavrinecké Rosé 2021

Akostné víno odrodové
Polosuché
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 12,50 obj.%
Kyselina: 8,07 g/l
Zvyškový cukor: 10,0 g/l
Cukornatosť pri zbere: 21,5°NM
Farba: s červeno-ružovkastým odtieňom
Vôňa: s tónmi lesných jahôd a malín
Chuť: pôsobí sviežo,šťavnato a s náznakom sladkej dochuti
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Alibernet

– VÍNO MESIACA DECEMBER
Alibernet je modrá muštová odroda, ktorá obsahuje antokyaninové farbivá nielen v šupke ale aj v dužine. Vznikol krížením odrôd Alicante Bouschet a Cabernet Sauvignon. Pučí v druhej až tretej dekáde apríla. Kvitnutie nastupuje najčastejšie na konci prvej dekády júna. Mäknutie bobúľ začína v tretej dekáde augusta. Dozrieva v priebehu októbra. Patrí medzi odrody náročné na stanovište. Ideálne sú svahovité pozemky s južnou alebo juhozápadnou expozíciou. Hodí sa iba do teplejších oblastí. Vyžaduje pôdy dobre zásobené živinami, dostatočne záhrevné a s dobrým vodným hospodárením. Najviac mu vyhovuje vysoké vedenie, ale vzhľadom na kvalitu je lepšie vedenie stredné. Používa sa na výrobu odrodových vín.

Víno Alibernet je krásnej, intenzívnej tmavočervenej, rubínovej farby, ktorá často krát prechádza až do fialova. Vo vôni je stredne plné i plné, príjemné, výrazné, s vyšším obsahom trieslovín, možno v nej nájsť žihľavu, čierne ríbezle, čučoriedky, či slivky. Alibernet je v chuti príjemne divoký, až natrpklý, s tónmi lesného ovocia s mierne cabernetovým charakterom. Chuť vína je obohatená o tóny byliniek, bobuľového ovocia a čokolády a zrením v dubových sudoch aj o prítomnosť dreva, dymu a korenia.

Alibernet je vhodný na archivovanie, zrenie vo fľaši jeho štruktúru vôní a chutí zjemňuje a harmonizuje. Alibernet z dobrého ročníka potrebuje 3 až 5 rokov, aby dosiahol svoj potenciál – potom je však skutočnou pochúťkou pre každého milovníka dobrých vín.

Hodí sa k výrazným pokrmom, najmä k tmavým jedlám a syrom, je teda vhodný k divine, steakom, vo všeobecnosti k hovädziemu a teľaciemu mäsu. Zo sveta syrov k Alibernetu odporúčame chuťovo výrazné tvrdé a plesňové syry.
Alibernet 2021

Alibernet 2021

Akostné víno (kríženec odrôd Alicante Bouchet + Cabernet Sauvignon)
s prívlastkom výber z hrozna
Suché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,50 obj.%
Kyselina: – g/l
Zvyškový cukor: – g/l
Cukornatosť pri zbere: °NM
Zrenie: v 225 l drevenom sude 12 mes.
Farba: sýta rubínová
Vôňa: po čiernom ovocí a korení
Chuť: plná, s výrazným charakterom bobuľového ovocia
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Alibernet 2018

Akostné víno s prívlastkom neskorý zber (kríženec odrôd Alicante Bouchet + Cabernet Sauvignon)
Suché
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,5 obj.%
Kyselina: 4,0 g/l
Zvyškový cukor: 2,5 g/l
Cukornatosť pri zbere: 23°NM
Zrenie: v 225 l drevenom sude 15 mesiacov
Farba: silná, tmavá rubínovo-červená
Vôňa: tmavého lesného ovocia, ostružín a černíc
Chuť: s vyšším obsahom trieslovín a dlhým ovocným záverom
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon je tradičná, veľmi obľúbená, neskorá muštová odroda viniča používaná na výrobu červených vín. Táto odroda sa radí medzi štyri celosvetovo najobľúbenejšie červené vína. Toto si vyslúžila nielen svojou vôňou a chuťou, ale aj dobrou adaptabilitou na rôzne klimatické podmienky a pôdu. Vznikla s najvyššou pravdepodobnosťou spontánnym krížením odrôd Cabernet Franc a Sauvignon Blanc.
Odroda sa stala jedným z rodičov odrody Alibernet, z ktorej boli ďalším krížením u nás postupne vyšľachtené odrody tzv. cabernetovej rodiny, Neronet a Rubinet.
Doba pučania očiek a kvetu je stredne neskorá, pučí v polovici apríla, kvitne v polovici júna. Zamäkanie bobúľ u nás začína koncom augusta, zberová zrelosť nastáva začiatkom až v druhej polovici októbra.
Uprednostňuje dokonale oslnené a dostatočne zahrevné svahovité pozemky na piesočnatých a hlinito-piesčitých pôdach, dobre znáša sucho, ale vyžaduje teplo. Je vhodná aj do skeletových pôd.
V nezrelých ročníkoch a pri preťažení kríkov úrodou sa vo víne CS objavia trávnaté zelené tóny, vôňa zelenej papriky, hrubosť a drsné taníny. Z vyzretého hrozna je chuť vždy čierno-ríbezľová a k nej sa potom družia podľa polohy, pôdy, zberu a technológie vône tmavých čerešní, černíc, tabaku, eukalyptu, alebo u veľmi koncentrovaných vín zo zámoria vône marmelády.
Typický CS je tmavo granátovej farby, niekedy s modravým odleskom, starnutím sa sýtosť stupňuje. Je plného tela, s tanínovou štruktúrou, ktorá si žiada dlhšie zrenie na fľaši, získa tým hebkosť a príjemne sa zaguľatí. Obsah alkoholu by sa mal pohybovať okolo 13 obj.%. Vôňa je typicky čierno-ríbezľová, chuť mohutná s dlhotrvajúcim dojmom, korenistá, u mladých vín silne trieslovitá, u vyzretých hebko zamatová. Vo vôni a chuti môžeme hľadať čierne ríbezle, čerešne, černice, moruše, zelenú papriku, zelené korenie, olivy, fialky, cédrové drevo, sladké drievko, marmeládu, horkú čokoládu, eukalyptus, tabak, hľuzovky, tuhu, mentol.
Vína CS zrejú veľmi pomaly. Vydobyla si pre vynikajúcu kvalitu, dlhú uchovávateľnosť a schopnosť vyzrievania najvyššie uznanie. Fľaškujú sa po jednom a pol až dvoch rokoch a začínajú byť príjemné na pitie po štyroch až piatich rokoch. Svojho optima dosiahnu po piatich až desiatich rokoch, ale aj neskôr. Vína sú teda vhodné na dlhodobú archiváciu.
Plné, aromatické vína veľmi dobre sprevádzajú mäsité jedlá, najmä jahňacie pečienky, bifteky, morčacie mäso, zverinu alebo úpravy jedál s korenistými omáčkami.
Cabernet sauvignon 2021

Cabernet Sauvignon 2021

Akostné víno odrodové
Suché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: obj.%
Kyselina: g/l
Zvyškový cukor: g/l
Cukornatosť pri zbere: °NM
Zrenie: v 225 l drevenom sude mesiacov
Farba: rubínovo- až višňovočervená
Vôňa: korenistá a ovocná, môžeme v nej nájsť známky čiernych ríbezlí, čiernej bazy, či drobného lesného ovocia
Chuť: vyzreté taníny a stredne plná chuť s arómami bobuľového ovocia, čučoriedok a ostružín
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Dunaj

– VÍNO MESIACA NOVEMBER
Modrá odroda o ktorú sa zaslúžili dvaja nestori slovenského vinárstva a vinohradníctva. Vyšľachtená bola pani Ing. Dorotou Pospíšilovou a v praxi overená Ing. Ondrejom Korpásom.
Dunaj vznikol krížením odrôd (Muškát Bouchet x Oporto) x Svätovavrinecké. Odroda rýchlo dozrieva a dáva vysoké cukornatosti hrozna. Je farbiarka, čo znamená, že obsahuje v šupke veľa farbiva, vďaka čomu sú vína atraktívnej, až čiernej farby.
Okrem farby má odroda ďalšie pozitíva – dáva vína s výraznou chuťovou plnosťou. Vo víne nachádzame tóny prezretých čerešní a višní, ktoré prechádzajú až do veľmi zaujímavých čokoládových tónov. Triesloviny sú zároveň veľmi jemné.
V gastronómií sa odporúča kombinovať s červeným mäsom, ale vďaka čokoládovým tónom je vhodné víno podávať i k dezertu.

Dunaj 2022

Dunaj 2022

Akostné víno odrodové
Suché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: obj.%
Kyselina: g/l
Zvyškový cukor: g/l
Cukornatosť pri zbere: °NM
Zrenie: v 225 l drevenom sude mesiacov
Farba:
Vôňa:
Chuť:
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Frankovka modrá

– VÍNO MESIACA OKTÓBER
Frankovka modrá je odroda hrozna ktorá patrí u nás k štandardnému sortimentu na výrobu suchých červených vín s typickým kyslým akcentom, ovocné, stredne bohaté na triesloviny a s korenistým charakterom. Rýchlo rastúca, jej strapec je stredne veľký, stredne plný. Bobule má stredné, s hrubou šupkou, mierne popolavé. Je dobre úrodná odroda, zberať sa dá v septembri a s jej zberom sa netreba ponáhľať, pretože ťažko hnije.

Mladé lístky majú svetlo zelenú farbu s vínovo červeným nádychom, ktoré sa na jeseň sfarbia na vínovo-červenú. Obojpohlavné päťpočetné kvety v hroznovitých kvetenstvách sú žltozelené, samosprašné. Plodom je stredne veľká až veľká guľatá bobuľa jednotnej farby a veľkosti, so silnou, celoplošne voskovitou šupkou. Farba bobule je tmavomodrá až modročierna, dužina je bez sfarbenia, veľmi riedka, plnej chuti, s 3–4 semenami. Šupka obsahuje veľké množstvo červeného farbiva. Proti napadnutiu plesňou révovou a múčnatkou révovou je odroda menej odolná, proti napadnutiu plesňou šedou je stredne odolná. Taktiež je stredne odolná proti zimným mrazom. Citlivejšia je na neskoré jarné mrazíky (má hladké listy).

Odrode vyhovujú najteplejšie polohy, ideálne sú južné, JZ či JV svahy s veľmi dobrým oslnením. Darí sa aj na rovinatých terénoch, v ľahšej, ale humóznej pôde, nevhodné sú príliš ťažké a vlhké pôdy. Má rada ľahko záhrevné pôdy so sprašmi, vhodné sú aj pôdy štrkovité. Znáša sucho aj vyšší obsah vápna.
Vo vínach Frankovky je všeobecne vždy trochu viac kyselín ako v ostatných červených vínach a na začiatku sú aj triesloviny tvrdšie. Táto skutočnosť vedie producentov kvalitných vín k podstatnejšiemu zníženiu zberu redukcií hrozna, k predĺženiu doby nakvasenia rmutu a tým aj k získaniu vyššieho extraktu. Súčasne sa vína ponechávajú dlhšiu dobu vyzrievať v drevených sudoch či v sudoch barrique. Víno v prívlastkových kvalitách je vhodné do archívu na dlhodobú archiváciu. Hovorí sa o ňom, že je rozmarné ako nestála žena a že má všetky jej dobré aj zlé vlastnosti.

Farba typického vína je svetlo aj tmavo rubínová s fialovými zábleskami, v mladom víne je trávnatá aróma, ktorá sa pri zrení vína mení na černicové vône, chuť je tvrdšia, s čerstvou kyselinou a vyššími trieslovinami, korenistá, ovocná, vo vyzretých vínach hebká a zamatová. Vo vôni a chuti môžeme hľadať černice, slivky a čierne čerešne, jadrá kôstkovín a škoricu.

V závislosti od vyzretia hrozna môže byť víno Frankovky bežným denným vínom na desiatu a na celý rad obvyklých jedál všedného dňa. Z dobrých ročníkov sa výborne hodí k pečeným mäsám, k zverine, kačici i husiam, ku gulášu, k jedlám z vnútorností, ku koreneným jedlám zeleninovým, k polente, k zrejúcim i bielym syrom, k cestovinám v korenistej úprave alebo k niektorým druhom pizze.
Frankovka modrá 2021
Frankovka modrá 2018

Cabernet Sauvignon 2019

Akostné víno s prívlastkom neskorý zber
Suché
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,00 obj.%
Kyselina: 5,70 g/l
Zvyškový cukor: 1,3 g/l
Cukornatosť pri zbere: 23°NM
Zrenie: v 225 l drevenom sude 7 mesiacov
Farba: rubínovo-červená s fialovým odleskom
Vôňa: zrelých čiernych ríbezlí a ostružín s čokoládovými tónmi
Chuť: veľmi vyvážená a plná s jemnou trieslovinou a dozvukom horkej čokolády
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Frankovka modrá 2021

Akostné víno odrodové
Suché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,50 obj.%
Kyselina: – g/l
Zvyškový cukor: 3 g/l
Cukornatosť pri zbere: °NM
Zrenie: v 225 l drevenom sude 6 mesiacov
Farba: rubínovo-zamatová
Vôňa: dominujú sušené slivky a sladké koreniny
Chuť: stredne plné, zamatovo červené víno, v jeho dlhej dochuti cítiť aj intenzívnu ovocnosť
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Dunaj 2021

Akostné víno s prívlastkom bobuľový výber
Suché
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 14,50 obj.%
Kyselina: – g/l
Zvyškový cukor: 0,0 g/l
Cukornatosť pri zbere: 27,5°NM
Zrenie: v 225 l drevenom sude 10 mesiacov
Farba: tmavý rubínovo-červený odtieň
Vôňa: vo vyzretej vôni sa na začiatku objavujú drevité tóny, ktoré postupne prechádzajú do ovocno-korenistého záveru
Chuť: v plnej, guľatej a šťavnatej chuti zaujme prítomnosť elegantných tanínov a záver sa nesie v príjemných čokoládových tónoch
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Dunaj 2019

Akostné víno s prívlastkom výber z hrozna
Suché
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,50 obj.%
Kyselina: – g/l
Zvyškový cukor: 2 g/l
Cukornatosť pri zbere: 21,5°NM
Zrenie: v 225 l drevenom sude 10 mesiacov
Farba: plná tmavočervená, až atramentová
Vôňa: koncentrovaná, s nádychom zrelých višní a černíc
Chuť: harmonická, plná, ovocne živá, prevláda v nej stopa višní v čokoláde
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Frankovka modrá 2018

Akostné víno s prívlastkom výber z hrozna
Suché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 14,00 obj.%
Kyselina: 6,5 g/l
Zvyškový cukor: 3,7 g/l
Cukornatosť pri zbere: 24,5°NM
Zrenie: v 225 l drevenom sude 12 mesiacov
Farba: rubínovo-červená
Vôňa: ovocná a korenistá
Chuť: kôstkového ovocia, hlavne višní
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Mmerlott

Typický Merlot je rubínovej až tmavo granátovej farby, odtieň záleží na veľkosti úrody. Vôňa je jemná, s tónmi prezretých čiernych ríbezlí. V chuti je viditeľný nízky obsah kyselín, plnosť, hebkosť, vláčnosť, dlhé doznievanie. Obsah alkoholu u vín z vyzretého hrozna sa pohybuje okolo 13 %. Vo vôni a chuti môžeme hľadať čierne čerešne, slivky, černice, figy, ruže; po dlhšom ležaní na fľaši sa objavujú tóny tabaku, hľuzoviek, kávy a čokolády. Zrením získava Merlot smotanovo-vanilkový nádych. Odroda je vhodná na výrobu barrique vín aj na dlhodobé zrenie vo fľaši. Odroda sa nesmie preťažovať úrodou, aby sa zabezpečila vysoká akosť vína. Ku koncu zrenia pribúda rýchlo obsah cukru a ubúdajú kyseliny.

Vegetačný cyklus odrody trvá 152–164 dní. Doba pučania očiek aj kvetu je pomerne skorá, zrenie je stredne neskoré až neskoré. Obdobie zberu začína v druhej polovici októbra.
Merlot vyžaduje tie najlepšie a najteplejšie polohy, vyhovujú jej výhradne svahovité pozemky s maximálnym využitím oslnenia a tepla. Vhodné sú záhrevné pôdy s dobrým vodným hospodárstvom, znesie však aj suchšie stanovište.
Víno sa ľahko a príjemne pije, pre svoju hebkosť a vláčnosť je obľúbené u konzumentov, ktorí by sa trieslovitých červených vín nenapili pre zložitosť chuťových vnemov.

V nevhodných lokalitách, pri hrozne v neprívlastkových kategóriách, nedosiahne toto hrozno dostatočnú fenolovú zrelosť. Potom je treba voliť kratšiu dobu macerácie (5–7 dní) vo vinifikátoroch pri vyšších teplotách (25–28 °C). Vína si potom zachovávajú svieži ovocný charakter a sú vhodné na okamžitú konzumáciu.

Vína Merlotu sa dajú piť samotné, bez sprievodu jedál. Podávajú sa k rôznym jemným paštétam, k srnčiemu alebo jeleniemu ragú, k teľacím obličkám, k žriebäciemu mäsu, k pokrmom s výraznou chuťou paradajok, k pokrmom z pernatej zveri alebo k ementálu. Mladé vína z odrody Merlot (predovšetkým z tzv. Nového sveta – Čile, Argentína atď.) podávajte k ľahkým pokrmom, napr. talianske jedlá. Ťažšie odrody (z Francúzska) potom k zverine.
Mmerlott 2021

Mmerlott 2021

Akostné víno značkové
Suché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,00 obj.%
Kyselina: g/l
Zvyškový cukor: g/l
Cukornatosť pri zbere: °NM
Zrenie: v 225 l drevenom sude mesiacov
Farba: tmavá, červeno-rubínová
Vôňa: typická jemná vôňa, môžeme v nej nájsť tóny čiernych ríbezlí, černíc, aj sliviek
Chuť: stredne dlhý záver a príjemne plná chuť s harmonickými tanínmi
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Mmerlott 2019

Akostné víno značkové
Suché
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,00 obj.%
Kyselina: 5,95 g/l
Zvyškový cukor: 1,7 g/l
Cukornatosť pri zbere: 22°NM
Zrenie: v 225 l drevenom sude 12 mesiacov
Farba: tmavá, červeno-rubínová
Vôňa: pripomína zrelé višne a bylinky v likéri
Chuť: plná, s dlhou dochuťou a horkočokoládovým tanínom
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Pinot noir (Rulandské modré)

Pinot Noir (Rulandské modré) je starobylá, stredne neskorá muštová odroda viniča pochádzajúca pravdepodobne z oblasti Burgundska.
Je stredne neskorou odrodou. Doba pučania očiek aj kvitnutia je stredne skorá, zberová zrelosť nastáva koncom septembra až v prvej polovici októbra.
Má vysoké nároky na polohu. Najlepšie sú mierne, južné, svahovité pozemky s dostatkom slnka. Nie je vhodná do podradných svahovitých a rovinatých polôh. Pôdy vyžaduje dostatočne hlboké, kypré, vododržné, teplé a záhrevné, vhodné sú najmä kriedové, ďalej ľahšie štrkovité a hlinitopiesočnaté. Na ťažkých pôdach dobre rodia, ale vína sú málo farebné.
Vína RM mávajú rôzny charakter podľa oblastí pestovania, ale aj podľa toho, ako s nimi vinár zaobchádza. Ohromujú svojou plnosťou, ktorá sa zrením zvyšuje. Veľmi dobre sa hodí na dlhodobú archiváciu. Z odrody sa ale nerobia len červené vína, obľúbené sú aj vína ružové, buď iba odrodové, alebo v zmesi s odrodou Rulandské šedé.
Šupka bobúľ RM obsahuje nižší obsah antokyaninového farbiva, a preto sa lisovaním celého hrozna ľahko získajú bezfarebné vína – klarety, ktoré sú súčasťou základu zmesi na výrobu francúzskych klasických šumivých vín Champagne. Zmes obsahuje obvykle vína z dvoch až troch ročníkov odrôd Chardonnay, Rulandské modré a Pinot Meunier. Chardonnay dodáva zmesi jemnosť a delikátnosť, RM vytvára mohutnosť a bohatosť dojmu a obohacuje konečný dojem a Pinot Meunier podporuje rýchlejšie zrenie zmesi a dráždi chuťové poháriky ušľachtilou kyselinou. Vo vôni sa objavuje príznačná jemná „mydlovinka“ a lákavá sviežosť.
Typické vína RM sú bledo rubínové až tehlovo červené, s oranžovým až zlatistým okrajom pri poháriku, vo vôni sú ovocné, horkomandľové a korenisté tóny, chuť je plná, víno má nízky obsah kyselín, veľmi jemné triesloviny a hebkosť pri kĺzaní po jazyku. Vo vôni a chuti môžeme hľadať černice, maliny, jahody, slivky, banány, čierne čerešne, brusnice, dule, hloh, vres, pivonky, jazmín, mätu, fialky, dym horiaceho dreva, tlejúce figy, sušené slivky, lekvár, jahodový džem, moruše, horké mandle, horkú čokoládu, kakao, kávu, klinčeky, ale aj zverinu a hľuzovky, jód, morskú soľ a oriešky, v úprave barrique sa pridáva smotanovo-vanilkový rozmer. Barikovanie vín RM však nie je vždy príliš vhodné, môže výrazne pozmeniť typický a žiadaný odrodový charakter. Kvalitu a odrodový charakter získava víno skôr zrením v starých dubových sudoch a dlhším ležaním na fľaši.

Pri zodpovedajúcom zaťažení kríka poskytuje RM pravidelne hrozno pre prívlastkové vína, v lepších ročníkoch aj pre vína s prívlastkom výber z hrozna a výber z bobúľ. Takéto vína sa v celosvetovom meradle považujú za veľmi kvalitné a cenné.
Vyzreté červené vína RM sa podávajú v širokých „bruchatých“ pohároch a platí pre nich pravidlo, ktoré hovorí, že čím staršie víno je, tým objemnejší pohár zvolíme, pohár sa plní iba do pätiny až štvrtiny celkového objemu, aby sa široká hladina vína mohla dobre prevzdušniť. Archívne vína je možné podávať bez pokrmov, k tichému obdivu ich vôní a skladby ak meditovaniu s priateľmi. Mladšie vína sa pri stolovaní predkladajú k pečeným mäsám, jemne upravenej zverine aj iným tmavým mäsám, pernatej zveri, plnenej hydiny a odporúčajú sa tiež k pokrmom z húb a k mnohým druhom syrov. Sú skvelé aj na dlhšie posedenie s malým zákuskom.
Pinot noir 2021

Pinot noir 2021

Akostné víno odrodové
Suché

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 13,50 obj.%
Kyselina: – g/l
Zvyškový cukor: – g/l
Cukornatosť pri zbere: °NM
Zrenie: v 225 l drevenom sude 12 mesiacov
Farba: rubínovo-červená
Vôňa: lahodná, s dominanciou červených kôstkovín a zrelých červených bobúľ spolu s dotykmi korenia a minerálov
Chuť: mohutná a dobre vyvážená, s jemnými tanínmi a výbornou kyselinkou
E-SHOP: http://hroznoavino.sk

Pinot noir 2018

Akostné víno s prívlastkom neskorý zber
Suché
VYPREDANÉ

Pôvod hrozna: vlastný vinohrad v obci Vinica
Alkohol: 12,50 obj.%
Kyselina: 5 g/l
Zvyškový cukor: 2,3 g/l
Cukornatosť pri zbere: 22°NM
Zrenie: v 225 l drevenom sude 7 mesiacov
Farba: stredná intenzita rubínovo-červenej s prelivom ošumelej tehly
Vôňa: lahodná, s dominanciou červených kôstkovín a zrelých červených bobúľ spolu s dotykmi korenia a minerálov
Chuť: mohutná, dobre vyvážená s jemnými tanínmi a výbornou kyselinkou
E-SHOP: http://hroznoavino.sk